Economia Social

Les cooperatives, juntament a altres entitats entre les que podem trobar les societats laborals i els centres especials d'ocupació, integren la anomenada economia social.

Un dels aspectes claus d'un desenvolupament i creixement sostenible de l'economia és impulsar aquest tipus d'entitats emmarcades dins una estratègia regional.

El paper central que poden assumir les persones treballadores i sòcies atorga a aquestes empreses una sèrie de característiques molt particulars i valuoses, que en especial són adequades per atendre diverses demandes, inquietuds i problemes del món actual, lligats als ràpids i profunds canvis que està experimentant el conjunt de la societat i l'economia.

L'economia social es fonamenta en un conjunt de valors orientats a fins clarament socials.

  • Centres especials d'ocupació
  • Societats cooperatives
  • Empreses d'inserció laboral
  • Societats laborals

Ajudes i subvencions

Conèixer més

Centres especials d'ocupació

Fan treballs productius, participant regularment en les operacions del mercat i tenen per objectiu garantir l'ocupació remunerada i la prestació dels serveis d'adaptació personal i social que requereixen una discapacitat als seus treballadors i treballadores, essent a més un mitjà d'integració d'un gran nombre de persones amb discapacitat dins el règim laboral ordinari.

La disposició addicional catorzena de la Llei 9/2017, de Contractes del Sector Públic, modifica el text refós de la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i de la seva inclusió social (RDL 1/2013, de 29 de novembre), per contemplar la figura dels centres especials d’ocupació d’iniciativa social, els quals han d’estar participats en més d’un 50% per entitats sense ànim de lucre i s’obliguen a la reinversió íntegra dels beneficis.

Empreses d'inserció laboral

Tendrà la consideració d'empresa d'inserció laboral aquella societat mercantil o societat cooperativa legalment constituïda que, degudament qualificada pels organismes autonòmics competents en la matèria, realitzi qualsevol activitat econòmica de producció de béns i serveis, l'objecte social dels quals tingui com a fi la integració i formació sociolaboral de persones en situació d'exclusió social com a trànsit a l'ocupació ordinària.

Enllaços relacionats

Societats laborals

Les societats laborals són societats de caràcter mercantil, anònimes o de responsabilitat limitada que tenen un capital social que pertany, de manera majoritària, als seus socis treballadors.

Societats cooperatives

Són societats de capital variable que, a través de l'exercici d'activitats socioeconòmiques, desenvolupen una empresa de propietat conjunta de tots els socis.

La seva finalitat consisteix en donar serveis i satisfer les necessitats i aspiracions dels seus socis, mitjançant la participació activa i amb un interès per a la comunitat.

Tenen una estructura i gestió democràtiques, en règim de lliure adhesió i baixa voluntària, distribueixen els resultats econòmics en funció de l'activitat cooperativitzada realitzada.

Enllaços relacionats


Informació Economia Social

L'economia social designa una part de la realitat social diferenciada tant de l'àmbit de l'economia estatal del sector públic com de l'economia privada de naturalesa capitalista.

És un model integrat per empreses privades, basat en els principis de democràcia, equitat, gestió participativa i primacia del treball i del factor humà front al capital, tant en els processos de presa de decisions com a la distribució del benefici.

Les fórmules jurídiques més esteses d'aquest model són les cooperatives i les societats laborals, amb finalitats d'eficiència econòmica i de la redistribució de la riquesa generada amb caràcter social.

A Espanya el concepte d'economia social és àmpliament reconegut avui en dia. Malgrat presenta diferències de contingut segons s'expressin els especialistes d'àmbit científic, els poders públics envers les seves polítiques, nomes i discursos, o els professionals del sector, especialment amb estructures representatives.

A l'any 2011 s'aprovà la Llei 5/2011, de 29 de març, d'Economia Social (BOE de 30 de març), on es configura un marc jurídic en el que s'hi troben totes aquestes entitats, i que te com objectiu configurar una sèrie de mesures de protecció i promoció d'aquelles, que la pròpia llei relaciona amb l'economia sostenible. Aquesta llei defineix l'economia social com el "conjunt de les activitats econòmiques i empresarials, que dins l'àmbit privat es poden dur a terme per aquelles entitats que, de conformitat amb els principis recollits a l'article 4, segueixen o bé l'interès col·lectiu dels seus integrants, o bé l'interès general econòmic o social; o bé ambdues" (art 2).